Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

Sorabotka

ЕМИТЕР 6-7/2014

Цена: 180 денари

Статус: Има на залиха   >>   Нарачај

Претплатете се на ЕМИТЕР

За да не трчате по трафики претплатете се на ЕМИТЕР и секој месец новиот број добивајте го дома.
Повеќе информации тука.

Електроника

200W Hi-Fi засилувач во класа Д (4)

 Во претходните 3 продолженија, се обидов да ви ги презентирам основните постулати на кои мора да обрнеме внимание при градбата на нашиот засилувач на моќност во класа Д. Останува уште да се дефинираат неколку “финеси”, па стекнатото знаење да можеме да го примениме во практика и, конечно, да го конструираме нашиот засилувач! Да уживаме во неговите први отсвирени ноти, но и да ги измериме и да ги анализираме карактеристиките со помош на објективни и субјективни методи.

Повеќе

Металство и машинство

Конструирање за почетници (1)

 Потребата од, макар елементарно, запознавање со основите на конструирањето произлегува од фактот што тоа директно влијае врз сите области на животот на Земјата. Од него зависи напредокот и опстанокот на една фабрика, индустриска гранка, индустрија, па и целото стопанство на една земја. Конструирањето е мала и кратка фаза во животниот век на еден производ, но фаза во која се решава за сите негови битни особини и квалитетот. Тука се дефинираат функционалните својства на производот, се обезбедува неговата работна способност, се осигурува технологичноста и економичноста на производството, се обезбедуваат естетските, ергономските и еколошките својства, економичноста на експлоатацијата и идното одржување на производот, како и неговата употребливост, цена, атрактивност и виталност.

Повеќе

Климатологија

Втора голема климатска промена во историјата на Земјата?

 Климатската историја на Земјата, почнувајќи некаде пред околу 80 милиони год. па наваму, научниците ја утврдиле со голема прецизност. Општа констатација е дека за време на овој, 80 милиони год. долг период на Земјата се случила голема глобална промена на климата, од многу топла на почетокот, кон сè постудена, стабилизирајќи се конечно на ниво од пред т.н. “индустриски период”. Промената била предизвикана од природни фактори, меѓутоа, дали натамошниот климатски тренд, под влијание на факторот “човек”, оди кон втора глобална промена на климата, но, овојпат во обратна насока: кон враќање на првобитно постоечката многу топла клима?!

Повеќе

Аудио и видеотехника

Операциона сала: Компјутерски звучници Genius SP-HF 1250B

Поглед во внатрешноста на звучникот Genius SP-HF 1250BНа интернет постојат бројни страници и форуми преполни со мислења, рецензии (review) и тестови за разни уреди, најчесто напишани од нестручни поединци кои си одлучиле јавно, пред цел свет, да го објават своето незнаење. Иако понекаде може да се налета и на некои светли примери, најчесто станува збор за комплетни дезинформации, ненамерни или намерни. Така, еден особено испофален производ на интернет се активните компјутерски/мултимедијални звучници Genius SP-HF 1250B. Во една пригода ги слушнав и воопшто не се воодушевив, но сепак забележав дека постои можност за големо подобрување со едноставни и евтини модификации. По малку занимавање со нив, можам да кажам дека многу сум задоволен од резултатот на модификацијата што ја направив. Верувам дека сите, влучувајќи ја и самата фабрика Genius, ќе се изненадат колку добри звучници всушност можеле да бидат SP-HF 1250B!

Повеќе

Електроника

Регулатор за AC колекторски електромотор

 Во ЕМИТЕР веќе пишувавме за колото U2010B како наменско коло за регулација на моќост на AC мотор со тријак. За оваа пригода разработивме конкретна апликација со ова коло. Со изработката на овој склоп, ќе го добиете максимумот од тоа што може да го даде еден регулатор со тријак. Освен тоа, колото е многу флексибилно во однос на нагодувањето, така што ќе може да одговори на многу конкретни примени.

Повеќе

Металство и машинство

Карактеристики и елоксирање на алуминиум

 Многумина се обиделе да бојадисаат некое парче алуминиум со четка или со компресор, но по одреден период на изложување на сонце, влага и температурни варијации нанесениот слој почнува да се лупи. Зошто се случува ова и која е причината за неквалитетното врзување на слојот боја со алуминиумот, ќе стане јасно во овој напис. Во овој текст ќе се осврнеме на карактеристиките на алуминиумот како метал, како и на постапката за негова антикорозивна заштита – елоксирање, со посебен осврт на постапката на елоксирање во домашни услови.

Повеќе

Автомобилска техника

Резервни делови – лесен избор или кошмар?

 Бескрајна е за дебатирање темата за и околу резервните делови за нашиот автомобил. Разликата во цената може да е понекогаш и многукратна, па човек со право се прашува за оправданоста од толку високата цена. Дали ова шаренило на цени има смисла, дали се оправдани високите цени на некои делови, што е тоа оригинален резервен дел, како и одговорите на многу други прашања ќе бидат споделени со вас, драги читатели, во текстот во продолжение.

Повеќе

Астрономија и астронаутика

Неутроните, клуч за разрешување на природата на темната материја и темната енергија?

 Темната материја и темната енергија се најголеми мистерии во космологијата, чијашто природа научниците досега не успеале да ја објаснат. Имено, честичките-носители на темната материја не се идентификувани, а потеклото на темната енергија е непознато, и покрај досегашните обемни истражувања. Дали се во прашање несоодветни методи во истражувањата? Сметајќи дека клучот за објаснување на природата на тие мистерии е кај честичките неутрони, во најново време една група истражувачи се потпреле на нова метода во истрагата по мистериите.

Повеќе

Аудио и видеотехника

Тест: Камера HDR-AS100 - забава за целото семејство

Акционата камера Sony HDR-AS100Пред точно една година пишувавме за Sony HDR-AS15, која е претходник на новата камера HDR-AS100. Тука некаде започна и борбата на Sony за освојување на пазарот на акциони камери. Добро етаблираниот GoPro беше нападнат од Sony и од JVS во речиси исто време. Тоа за нас, корисниците, е добро бидејќи поради нивната борба ги добиваме најквалитетните камери по најниска цена.

Повеќе

Електроника

Симулатор на присутност за заштита од кражба

 Системите за заштита од провала во станбен простор се засновани воглавно на алармно сигнализирање при насилно отворање на влезната врата, но, во случај на ваше подолго отсуство, на пример, поради користење на годишен одмор, обиената врата би останала отворена. Решение? Една стара изрека вели: “подобро е да се спречи, отколку да се лечи”, па решението би било употреба на систем што симулира “присуство” на станари во празен стан, така што што ќе вклучува осветлување во ноќните часови во некоја од просториите, и на тој начин насилниците ќе ги одвраќа од нивната намера да провалат во станот, сметајќи дека тој не е празен. Таков склоп, “симулатор на присутност”, можете самите да изградите според упатствата дадени во овој напис.

Повеќе

Информатика

10 одлични Wordpress додатоци за дизајнерите

 Wordpress е светски позната платформа за блогирање. Една од причините е тоа што поддржува шаблони (темплејти) и додатоци, и што е мошне флексибилна и приспособлива, при што одговара на многу различни потреби за многу интернет-страници. Ви претставуваме 10 одлични алатки за подобри и поубави wordpress веб-страници.

Повеќе

Информатика

Вовед во PHP (1)

 PHP е специјализиран програмски јазик којшто се користи за изработка на динамички веб-страници т.е. за динамичко генерирање на HTML код. Овозможува полесно изработување на интернет-страници, а поради неговата голема моќ овој програмски јазик го користат и најпосетените светски страници како Facebook и Youtube.

Повеќе

Физика

Термовизија (1)

 Кај електроенергетските објекти е непходно извршувањето на периодични прегледи, ревизии и ремонти на опремата со цел зголемување на нејзината расположливост и намалување на последиците од прекинот на работа. Предностите на термовизијата и генерално, интересниот начин на работа со неа, претставуваа предизвик за мене. Во овој труд особено се става акцент на општите особености, практичноста, економичноста и, најважното, точноста на термовизијата. Предностите се истакнати преку компарација со оној стар начин на испитување. Со оглед на постоењето на повеќе видови термални камери, ќе бидат опфатени два вида.

Повеќе

Хемија

Ревизија на периодниот систем на елементите

 Откривањето на елементот 117 ја пополни последната празнина во периодниот систем којшто го знаеме. Но само што се комплетираше, периодниот систем можеби и почнува да ја губи својата моќ. Како се синтетизираат нови елементи? Кои се предизвиците и проблематиките во оваа област? Како новите елементи ја минираат примената на периодниот закон? Ова се само неколку прашања кои ќе ги дискутираме во овој текст, заедно со краткиот опис на релативистичните ефекти типични за тешките метали.

Повеќе

Омнибус

Sci-Tech времеплов

 На 30 јуни 1905 г. Ајнштајн го објави трудот "Електродинамичноста на телата во движење"За да ја разбереме сегашноста и за да можеме да ја предвидиме иднината, мора да го познаваме минатото. Токму за настаните и личностите од минатото кои своевремено ги имаат поттикнато и насочено науката и техниката во насока што резултира со актуелниве научни и технички сознанија и благодати, станува збор во продолжението на овој напис. Настаните се однесуваат на актуелниот месец, и сигурни сме дека ќе го задржиме вашето внимание. Изборот на настаните и коментарите се на нашите стручни соработници.

Повеќе

Автомобилска техника

Збор-два за дизајнот на автомобилите

 Во поново време со право се смета дека дизајнот на автомобилот најмногу придонесува во одмерувањето на фактите кои претежнуваат да се донесе одлука за купување на конкретниот автомобил. И со право е така, со оглед на фактот што најчесто купувачот, во почетокот емотивно го доживува дизајнот, а потоа и емотивно се поврзува со својот автомобил, кој најчесто го нарекува и лимен љубимец. Дизајнот е можеби најдискутираниот, а за некои и најдискутабилното нешто кај автомобилите. Вечно е прашањето дали овој дизајн е добар или не. Овај текст ќе биде посветен на надворешниот и на внатрешниот дизајн кај автомобилите.

Повеќе

Аеронаутика

Едрилица за основна обука “Цеглинг”

 Од вистинските почетоци на воздухопловното едриличарство на германскиот ентузијаст Ото Лилиентал во 1890 година, па до денес, направени се безброј безмоторни воздухоплови, односно воздухопловни едрилици. Постигнати се рекорди во висина, брзина, прелетано растојание, изработени од разни материјали, дрво, метал (дуралуминиум), карбон, кевлар, епоксидни материјали. Но сепак, една едрилица направила вистински пресврт во основната обука на нови пилоти-едриличари, а тоа е едрилицата “Цеглинг”, повторно од германски инженер. Токму во тој контекст ќе биде моето пишување за оваа мала, лесна и нежна едрилица, којашто има огромна заслуга за обука на безброј пилоти-едриличари во целиот свет.

Повеќе

Астрономија и астронаутика

Мистерија наречена “аномалија на прелетот”

 Дали сондата Juno ќе ја разреши мистеријата за “аномалијата на прелетот“?Мистеријата наречена “аномалија на прелетот” (flyby anomaly), која се покажува како варијации во брзината на вселенските летала кога тие го користат феноменот наречен “гравитациска прачка”, за зголемување на нивната брзина, што вообичаено се применува кај леталата со досег до далечни дестинации (Јупитер, Сатурн, Плутон...), ги збунува научниците со децении. Но, во најново време вселенските агенции НАСА и ЕСА се ангажирале да ја истражат оваа аномалија, а можноста за тоа им ја отвори вселенското летало “Џуно”, кое користејќи го ефектот “гравитациска прачка” на пат кон Јупитер, неодамна направи прелет покрај Земјата, и притоа испрати екстремно прецизни податоци кои на научниците ќе им помогнат во обидот да ја одгатнат мистеријата.

Повеќе

Аудио и видеотехника

Основни аудиоалатки

 Многумина кои се занимаваат со создавање аудио-видео производи верувам го знаат сето ова, но секоја година доаѓаат нови генерации кои сакаат да се обидат во оваа работа аматерски, едукативно или подоцна можеби професионално. Еве еден мал попис наменет за тие читатели на ЕМИТЕР, кој има за цел да им ја олесни работата.

Повеќе

Електроника

Новости од електрониката

 Во овој дел од рубриката електроника во кратки црти ви презентираме нови компоненти и настани од светот на електрониката. Се надеваме дека следејќи ги актуелностите од оваа област Ќе успееме да ве приближиме кон новите трендови во електрониката, а со тоа ќе добиете и поцеловит увид во производството на "главните играчи" во оваа област со постојан подем.

Повеќе

Електроника

Школа за електроника: Алфанумерички LCD индикатор – дисплеј (2)

 Во овој дел ќе се запознаете со основната шема на приклучувањето на алфанумеричкиот индикатор, со неговите основни команди и со експерименталната шема, со којашто ќе изведуваме неколку вежби за негово активирање и програмирање со одреден број прекинувачи.

Повеќе

Електротехника

Безбедност за вашите прсти кога работите со циркулар

 Во текот на својот работен век како професионални или хоби мајстори, многумина претрпеле фатална повреда која значела отсекување на дел од прстот при работа со циркулар. Американската компанија Saw stop во својата гама на производи располага со циркулари кои имаат заштита против отсекување или повреда на кој било дел од вашето тело. Како всушност функционира оваа технологија, кои се нејзините можности и ограничувања, ќе откриеме во овој напис.

Повеќе

Еурека

Ирационални хиперстимулативни психомоторни и повратни кортико-перцептивни реакции – причини за малигни болести на човекот

 Интелектот, претставува еволутивно највисоко совршена функција и доминантен фактор во повредувањето на човекот и во неговото каузално лекување. Механизмите на повредување се особености на несозреаниот и неискусен интелект. Во таа фаза на развој, во доминантни размери, се наоѓа интелектот на современиот човек. Интелектот поседува способности да создава болни состојби (хронични масовни и малигни болести), но и да ги решава каузално, со физиолошки предодредени методи. Тие се еволутивно предодредени, но современиот човек не ги развил, не ги практикува и тие се привелегија на искусниот и созреан интелект.

Повеќе

Информатика

Sony Movie Studio 13

 Sony Movie Studio има одлична репутација на пазарот на видеоалатки. Нивната најнова верзија, Movie Studio 13, нуди одлични можности за уредување видеоспотчиња, ако тоа ви е хоби или ако сте почетник во оваа работа. Ова програмче за уредување е мошне евтино, чини 50 долари, и е многу едноставно за користење.

Повеќе

Медицина

Вештачки панкреас налик на iPod

 Вештачкиот панкреас е налик на iPod кој е прицврстен за облеката на пациентот, додека малиот монитор и малата пумпа се прилепени на самата негова кожа. Уредот многу би им помогнал на болните од дијабетес тип 1 и 2, но и во запирање на “епидемијата” од оваа болест што го зафати светот воглавно поради лошата исхрана, дебелината и стресниот начин на живеење.

Повеќе

Медицина

Адаптогени – супербилки за заштита од стрес и за опоравување

 Ако на некој просечен човек му поставите прашање што се тоа адаптогени, многумина ќе ја препознаат смислата на нивното значење по самиот збор, но механизмите и вистинската природа на тие билки најверојатно нема да ја знаат. Тоа не е чудно, зашто поимот “адаптоген” се појавува дури во средината на 20-тиот век, додека поактивно во употреба е во последните 15 години. Како го штитат организмот од штетното дејство на стресот и како помагаат да се забрза опоравувањето од некоја болест, прочитајте во текстов.

Повеќе

Медицина

Халотерапија

 Дека морскиот воздух носи низа благодети за здравјето на човекот се знае уште од прастари времиња. Пред речиси два века било забележано дека луѓето кои работат во рудниците за сол ги чувствувале истите позитивни ефекти коишто ги носел престојот на море, а благодетите кај нивбиле и поинтензивни - отсуство на одредени болести, јакнење на имунитетот итн. Токму од овде потекнува идејата за создавањето на солена соба во која ќе може во градот да ги донесе сите позитивни ефекти коишто морето ги има врз здравјето на човекот. Како таа функционира и кои се нејзините благодети прочитајте подолу.

Повеќе

Омнибус

Кратки информации

 Пробиотици што спречуваат дебелеење; Голема прослава на Празникот на музиката со Алфа аудио; Во иднина пораките ќе се пишуваат во воздух; SKF лежишта за VW E-UP; Батерии со дебелина на хартија; Новиот VW Голф GTE; Мегаломанскиот план на Google; Новата генерација електрични рачни алати на Бош; Студентска формула од Мостар; Првите вонземјани ќе бидат роботи; Е-мобилност против аерозагадувањето; Microsoft развива Office пакет за андорид таблети; Автоматизиран пребарувач на нови соединиенија; LED-светилка Adorama Flashpoint 500; Хибриден погон за авионите; Првиот македонски High-End звучник; Елемент 117 – индиректно потврден; Vanhawks Valour – паметен велосипед на иднината; Јули – жежок месец за средношколските олимпијци; Супереластични батерии за напојување на електрична облека;

Повеќе

Писма


Статии за топловодно греење


Што е тоа рид-релеј?


ЛЕД-светилка и акумулатор за осветлување на пано


Автоматско палење на фарови

Повеќе

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk

SKEEOR