Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 12/2004

Рубрика: Електроника

Терморегулатор за лемило

Автор: Петар Аврамовски

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 12/2004

ЦЕНА: 130 денариДодади во кошничка
Изработениот терморегулатор за лемилоОписот на проектот што следи ќе биде надополнување на терморегулаторот објавен во ЕМИТЕР 2/02, наменет за лемилото SOLOMON SL-1, со вграден термопар и моќност на грејачот од 48 W. Сите предности кои ги содржи претходно опишаниот проект ќе бидат задржани, со неколку надополнувања: светлосна индикација на нагодената и постигнатата температура со низа од 10 лед диоди, намалена хистереза помеѓу вклучувањето и исклучувањето, можност за прецизно нагодување на температурата и галванска одвоеност на грејачот од придружната електроника и мрежното напојување со трансформатор и оптоизолатор (opto-coupler).

Терморегулаторот за лемило со температурна индикација како една функционална целина е составен од неколку независни електронски блокови: влезен напонски засилувач на еднонасочен напон реализиран со IC4, извор на референтен напон и напонски компаратор во состав на IC2, светлосна индикација на температурата со т.н. "bargraph display", со IC1 и 10 лед диоди, побудувачки степен за тријакот остварен со T1 и IC5, степен за галванско одвојување изграден со IC5 и извор на напојување од 2 x 12V/2A.

Технички карактеристики:

Напојување: 230Vac
Температурен опсег: 150 - 450 °C

Главни елементи и материјали:

Плочка: ППК939
Плочка: ППК940
Плочка: ППК941
ИК: LM723, LM3914, CA3140
Трансформатор: 230V/2x12V/2A
Лемило: Solomon SL-1

Изработениот терморегулатор за лемило

Изработениот терморегулатор за лемило

Изработениот терморегулатор за лемило

Изработениот терморегулатор за лемило

Во внатрешноста на изработениот терморегулатор за лемило

Во внатрешноста на изработениот терморегулатор за лемило

Во внатрешноста на изработениот терморегулатор за лемило

Во внатрешноста на изработениот терморегулатор за лемило

________________________________________________________________________________

Терморегулаторот во изведба на Мирослав Милосављевиħ од Ниш, Србија.

Терморегулаторот во изведба на Мирослав Милосављевиħ од Ниш, Србија.

Терморегулаторот во изведба на Мирослав Милосављевиħ од Ниш, Србија.

Терморегулаторот во изведба на Мирослав Милосављевиħ од Ниш, Србија.

Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 12/2004. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk