Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 4/2003

Рубрика: Електроника

PIC програматор

Автор: Добре Блажевски

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 4/2003

ЦЕНА: 130 денариДодади во кошничка
 Изработениот прототип од PIC програматоротДенес сè повеќе електроничари им посветуваат внимание на PIC микроконтролерите. Еве можност со вложување на минимални средства да изградите едноставен програматор за нивно програмирање.

PIC-от не е ништо друго освен интегрирано коло што може да се програмира. Тоа значи дека во него се внесува некоја програма (софтвер), која врши одредена функција. Зависно од меморискиот капацитет на PIC-от, програмата може да содржи помалку или повеќе инструкции. Со напредокот на технологијата, речиси секои четири месеци на пазарот се појавуваат PIC микроконтролери со поголем капацитет и со повеќе функции.
Еден од најпознатите, а можеби и најупотребуваните PIC-ови во денешно време е 16F84. Тој е најраспространет, а и најлесно може да се набави. Програматорот што го гледате на сликата првенствено е наменет за програмирање токму на овој PIC. Редакцијата на ЕМИТЕР во блиска иднина ќе посвети повеќе внимание на PIC микроконтролерите, а како основа за изучување на истите ќе се користи токму микроконтролерот 16F84 и овој напис ќе биде посветен на наго. Овој програматор претставува претходница на спомнатите написи.

Клучни зборови:
микроконтролер, програматор, PIC, PIC16F84

Технички карактеристики:

Напојување: 17-25Vdc
Поврзување со компјутер: паралелен порт
Софтвер за програмирање: FPP од David Tait

Главни елементи и материјали:

Плочка: ППК815
ИК: PIC16F84, CD7407
Конектор: DB25RA/M

Датотеки за преземање:

Програмата FPP на David Tait за програмирање на PIC микроконтролери:
Emiter_04_03_fpp09 DTAIT.zip
Апдејт на програмата FPP:
Emiter_04_03_fpp0943 D TAIT.zip
Програми за тестирање на PIC16F84:
Emiter_04_03_TEST_16F84.zip

* најавете се за да можете да ги преземете датотеките

 Изработениот прототип од PIC програматорот

Изработениот прототип од PIC програматорот

________________________________________________________________________________

 PIC програматорот изработен од страна на Петар Аврамовски од Битола

PIC програматорот изработен од страна на Петар Аврамовски од Битола

PIC програматорот изработен од нашиот читател Бојан Стојановски

PIC програматорот изработен од нашиот читател Бојан Стојановски

PIC програматорот изработен од нашиот читател Бојан Стојановски

PIC програматорот изработен од нашиот читател Бојан Стојановски

Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 4/2003. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk