Емитер - Списание за наука и техника Емитер - Списание за наука и техника

-

::Импресум ::Претплата ::Услуги ::Маркетинг ::Соработка ::Контакт

Пребарување:
Најава:
Email: Лозинка: Регистрирај се

E-Prodavnica

OnlineBroj

Sorabotka

ЕМИТЕР 11/1999

Рубрика: Електроника

250W V-MOSFET излезен засилувач (1)

Автор: Драган Јовановски

Нарачај го овој број

ЕМИТЕР 11/1999

ЦЕНА: 100 денари



Додади во кошничка
 Изработениот прототип на овој МОСФЕТ засилувачЖелбата да се објави овој проект на страниците на ЕМИТЕР беше иницирана од едно момче, вљубеник во хај-фај опремата, кое не сакаше за цена од над 400 германски марки да купи засилувач од 2x60 W, во кој производителот со крупни букви наведува солидни карактеристики за на крајот со мали букви да биде наведено дека тоа се однесува за 50% од декларираната моќност. Затоа веднаш, на самиот почеток, ги прикажувам техничките карактеристики кои најдобро зборуваат за самиот засилувач, а кои се измерени кај средно моќната изведба.

Овој, прв дел од написот ќе содржи краток вовед за MOSFET транзисторите, детален опис на електричната шема на засилувачот, опис на напојувањето, на DC-заштитата со задоцнето вклучување на звучниците и на склопот за управување со вентилаторот.

Клучни зборови:
засилувач, моќност, транзистор, MOSFET, 2SK135, 2SJ50

Технички карактеристики:

Излезна синусна моќност:
140W / 8Ω (THD<0,01%, B=20Hz - 20kHz)
180W / 4Ω (THD<0,01%, B=20Hz - 20kHz)
Максимална синусна моќност:
180W / 8Ω
250W / 4Ω
Фреквенциска карактеристика:
4Hz - 160kHz (+0/-3dB)
Хармониски изобличувања (THD):
<0,01%
Влезна осетливост (Uin): 1Vrms за 130W / 8Ω
Влезна отпорност: 25 kΩ
Однос сигнал-шум (S/N): >100dB
Опции: заштита од DC напон, задоцнето вклучување на звучниците, сензор за температура, автоматско вклучување на вентилатор.

Главни елементи и материјали:

Плочка: ППК561
Транзистори: 2SK135, 2SJ50, BF470, BF469
Грецови мостови: 200V/25A
Трансформатори: 50V/6A или 50V/10A

 Изработениот прототип на овој МОСФЕТ засилувач

Изработениот прототип на овој МОСФЕТ засилувач

Поглед во внатрешноста на изработениот МОСФЕТ засилувач

Поглед во внатрешноста на изработениот МОСФЕТ засилувач

________________________________________________________________________________

МОСФЕТ засилувачот со модифицирана плочка - дело на нашиот читател Александар Бабаков од Скопје

МОСФЕТ засилувачот со модифицирана плочка - дело на нашиот читател Александар Бабаков од Скопје

Овој напис во целост е објавен во ЕМИТЕР 11/1999. Нарачајте го бројот тука.


Euroimpex

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kabtel

Overnet

Alfaaudio

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.loging.mk

www.fitr.mk

Pretplata

GoEnglishMak

Tehnik Servis

Astronomija

365.com.mk

webparking.com.mk